Hoeveel kost het om Machu Picchu te bezoeken?

Machu Picchu, een van de zeven wereldwonderen en volgens de meeste berekeningen de populairste toeristische bestemming in Zuid-Amerika voor buitenlanders, staat op het lijstje van bijna elke eerste bezoeker aan Peru. Het ligt echter op een geïsoleerde plek die alleen per trein bereikbaar is, dus het antwoord op “Hoeveel kost een Machu Picchu reis?” is nogal ingewikkeld.

Machu Picchu Reis Peru

Als je kijkt naar de reclamecampagnes van Peru en van reisorganisaties die het land aandoen, zou je denken dat de oude citadel het enige is dat in het land te zien is. Elke keer dat ik het gebied bezoek, lijkt het drukker te worden en de stad Aguas Calientes aan de voet is veranderd van een klein, onooglijk allegaartje in een bloeiende plaats waar je misschien wel langer dan één nacht wilt blijven.

Niets van dit alles is echter goedkoop, deels omdat de plaats niet over de weg bereikbaar is. Dat is één element van zijn aantrekkingskracht en de belangrijkste reden waarom de Spaanse indringers het nooit gevonden hebben. Machu Picchu ligt aan het eind van een smalle vallei, bovenop een berg.
Prijzen toegangskaartjes Machu Picchu

De entreeprijs op zich is wat hoger dan andere beroemde toeristische plaatsen, maar niet onredelijk. Het is eigenlijk niet het grootste deel van je kosten voor een Machu Picchu reis. Het maximum dat je voor dat deel betaalt is $ 60.

Je moet nu vooraf kaartjes kopen: het aantal dat per dag werd toegelaten was vroeger beperkt tot 2.500. Nu kon de regering, ondanks bittere waarschuwingen van natuurbeschermers, de stijgende vraag niet weerstaan en laat nu 500 mensen per toegangslot toe – veel meer dan 2500 in de loop van een dag. Het nadeel van het nieuwe crowd management plan is dat je moet aangeven wanneer je naar binnen gaat en dat je er niet de hele dag kunt rondhangen. Lees verder voor de nieuwe regels hieronder.

Je kunt het beschikbare aantal dat overblijft voor het slot dat je kiest zien als je rechtstreeks op de site van de overheid tickets voor Machu Picchu koopt. Anders kun je ze krijgen bij een erkende agent (dat kan je Inca Trail of Saltankay Trail agentschap zijn), Banco de la Nacion, een officieel toeristenbureau in Cusco of Aguas Calientes. Sommige van deze opties vereisen contant geld. Denk eraan, als je online koopt, kies dan een creditcard die geen kosten voor buitenlandse transacties heeft!

De prijzen voor volwassenen variëren van 152 soles tot 200 soles voor een kaartje met de steile wandeling naar Waynapicchu (die je ziet op de foto bovenaan dit bericht) of de langere wandeling naar de Machu Picchu berg. Terwijl ik dit schrijf staat de Amerikaanse dollar sterk met $1=$3,4 Peruaanse soles, dus de dollarprijzen zijn $45 tot $60. Dat is niet zo slecht vergeleken met sommige andere beroemde attractieprijzen in de wereld. De europrijzen komen overeen met €40 tot €53.

Plan echter vooruit als je Waynapicchu/Huayna Picchu wilt beklimmen en leg je vast! Toen ik de ticketsite opzocht voor de resterende twee weken van augustus, waren de tickets met de wandeling bijna elke dag uitverkocht. Als je in die situatie terechtkomt, kun je misschien een agentschap vinden dat nog tickets over heeft als je via hen koopt. De grootste zoals Viator en GetYourGuide doen aan bulkinkoop. Wees er alleen op bedacht dat, hoewel het kort is, het echt een zware wandeling is, vooral als je net vier dagen op de Inca Trail hebt doorgebracht.

Peruanen uit de regio betalen een lagere prijs, wat alleen maar eerlijk lijkt omdat zij te maken hebben met het overtoerisme, maar je krijgt ook een korting als je student bent. Die prijzen zijn 77 tot 125 soles, ofwel 23 tot 37 dollar.

Beide bedragen zullen in de loop der tijd veranderen, maar voorlopig heeft de verzwakte zool het effect van de stijgende Machu Picchu-ticketprijzen gebufferd. Toen ik er bijna tien jaar geleden voor het eerst kwam, was de prijs ongeveer 45 dollar, en toen ik terugging was dat ongeveer hetzelfde, hoewel de Huayna Picchu-wandeling daarbij was inbegrepen.

Als je via een agentschap koopt, betaal je meestal een flinke vergoeding. Toen ik net online keek op de site van een plaatselijke kaartjesverkoper, begonnen de prijzen bij $70. Als je voor deze route kiest omdat je wilt dat iemand je hand meer vasthoudt, koop het dan tenminste gebundeld met andere diensten via een bedrijf dat je in je eigen land kunt bellen, zoals GetYourGuide of Viator. Maar als je alleen het kaartje wilt en zelfstandig reist, koop het dan gewoon rechtstreeks via de site van de overheid met een creditcard.

kaartjes voor machu picchu

Het is nog eens $6,50 of zo als je het Manuel Chavez Ballon Museum in Aguas Calientes wilt bezoeken, wat het dubbele is van wat het was toen ik de eerste versie van dit bericht maakte in 2015.

Maar wacht, er is meer – en het is geen goed nieuws. De ticketprijzen zelf zijn misleidend omdat ze maar de helft van het verhaal zijn. Je moet nu ook een gids hebben, wat de prijs weer kan verdubbelen.
Nieuwe regels voor Machu Picchu bezoeken

In 2019 zijn verschillende nieuwe regels in werking getreden om tegelijkertijd de drukte in toom te houden en weg te komen met de dagelijkse verkoop van meer kaartjes. In sommige opzichten heeft dit van iedereen een schaap gemaakt, maar er moest iets gebeuren, want bijna iedereen die Peru bezoekt maakt een lijntje naar deze beroemde citadel. Het kreeg een beetje rust toen de grenzen van het land werden gesloten, maar nu is de drukte weer terug en moet je van tevoren toegangskaarten kopen via de site van de Peruaanse overheid of via een of ander reisbureau.

Je moet met een Engelssprekende gids gaan (of welke taal je ook spreekt) – je kunt niet zomaar in je eentje door de ruïnes dwalen, zoals ik bij mijn beide bezoeken in voorgaande jaren deed nadat ik me had losgemaakt van de rondleiding. Je moet bij je gids blijven en dan vertrekken als je tijd om is. Deze gids is echter niet bij de toegangsprijs inbegrepen, omdat veel groepen al een eigen gids hebben. Dit betekent dat onafhankelijke reizigers nu soms meer betalen dan degenen die in een groep zitten. Je zou kunnen besluiten dat dit een tijd is van “Als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan aan” wanneer je je aansluit bij een volledige Peru tour of slechts een eendaagse tour, wat minder gedoe en onzekerheid oplevert.

Je moet een vaste route volgen – Zie je iets interessants over de heuvel dat je wilt bekijken? Jammer dan. Je zult een andere reeks ruïnes moeten bezoeken om je een ontdekkingsreiziger te voelen, zoals Kuelap in het noorden bijvoorbeeld. Als je nu Machu Picchu bezoekt, blijf je op het pad en als je dat niet doet, haalt je gids of een plaatselijke functionaris je terug in de rij.

Je kaartje is gebonden aan een specifieke toegangstijd – Bij de meeste attracties in de wereld kun je binnenkomen wanneer je wilt, maar hier niet. Niet uitslapen of de busrit missen: op je kaartje van de officiële site staat een toegangstijd en dat is wanneer je naar binnen gaat.

Een bus de berg op

Maar wacht, er is nog een verplichte toeslag waar je niet omheen kunt: een buskaartje. Zie je al die switchbacks links op de foto hieronder? Over die weg zul je rijden.

Machu Picchu reis kostprijzen

Het zou logisch zijn dat dit deel uitmaakt van het entreekaartje voor Machu Picchu, omdat deze pendelbus over de steile weg de enige manier is om tussen Aguas Calientes (Machu Picchu Stad) en de archeologische site te reizen zonder een urenlange steile wandeling, maar dat is niet zo. Je moet voor deze extra kosten voor Machu Picchu nog eens $12 per enkele reis of $24 retour betalen.

De enige reden waarom je een enkele reis zou willen is als je ofwel via de Zonnepoort op het Incapad bent aangekomen en alleen maar naar beneden hoeft, of als je met de bus naar boven bent gereden en naar beneden loopt. Ik heb echter gehoord dat het pad naar beneden op sommige plaatsen moeilijk te vinden is en… heb je die foto hierboven bekeken? Het pad loopt door het midden van die bochtjes en je moet bussen ontwijken die stof doen opwaaien. De bus heeft tenminste airconditioning en is comfortabel, ook al is hij veel te duur.
Naar de Machu Picchu basis en terug

Machu Picchu gebouwDe bovenstaande kosten zijn nog maar het begin. Je moet natuurlijk nog naar de Inca-citadel en terug. Er zijn geen wegen naar Aguas Calientes, alleen treindiensten. Er is een soort budgetreiziger workaround die je ongeveer $50 kost: je neemt een busrit van Cusco naar de waterkrachtcentrale bij de stad en neemt vanaf daar een lokale trein. (Dit is waar ook de wandelaars van de Salkantay Trek vaak instappen na afloop van hun trektocht). De regering wil echter niet dat je deze methode gebruikt, dus de bureaus die deze optie verkopen zijn de enige die je hierover informatie geven. Let op borden als je in Cusco rondloopt.

Een bevriende backpacker kon een paar jaar geleden haar hele Machu Picchu bezoeken voor $109 in totaal (met overnachting) door langs de treinsporen van de waterkrachtcentrale te lopen. Dat is het laagste bedrag dat ik ooit iemand heb zien halen en het zou nu nog iets meer zijn.

Wat je moet doen is een zeer dure treinreis nemen vanuit Cusco (271 tot 355 soles per enkele reis met Peru Rail, minimaal 80 US$) of de trein nemen vanaf de laatste grote halte Ollantaytambo in de Heilige Vallei van de Inca’s, wat je nog steeds meer dan 60 US$ kost. Vanaf daar zijn er twee opties: Peru Rail en Inca Rail. Je kunt met de bus naar Ollantaytambo.

Als je oma betaalt, kun je voor slechts $585 enkele reis vanaf Poroy, buiten Cusco, de mooie Hiram Bingham trein nemen. Dat is inclusief eten en drinken…

Als je legaal bent en zelfstandig reist, raad ik je aan gewoon de trein te nemen van Ollantaytambo naar Aguas Calientes en je tijd te nemen om daar te komen. Je wordt zowel financieel als qua ervaringen beloond als je je niet door Peru haast. Sommige autoroutes door de Heilige Vallei zijn mooier dan de treinroutes. Neem dan de trein helemaal terug naar Cusco vanuit Aguas Calientes, want veel meer dan uitstappen bij Ollantaytambo is het niet.

Zoals meerdere malen in dit bericht vermeld, kun je veel onzekerheid over hoe je heen en terug komt en over het kopen van kaartjes op de juiste dag van tevoren wegnemen door gewoon een tour te nemen. De site van Peru Rail pocht: “Wist je dat we meer dan 300 combinaties naar Machu Picchu hebben?”. Alsof dat iets goeds is…
Verblijf in de buurt van Machu Picchu

In theorie zou je ’s morgens uit Cusco kunnen vertrekken, ’s middags de citadel kunnen bezoeken en ’s avonds terug kunnen keren naar Cusco. Maar dat zou erg jammer zijn. De beste optie zou zijn om een overnachting in Aguas Calientes te regelen, zodat je je niet hoeft te haasten. Als je de Inca Trail hebt gelopen, zal het vooral leuk zijn om de warmwaterbronnen te bezoeken waar de stad naar vernoemd is. Maar je kunt ook terugkeren naar Ollaytantambo, waar de hotels meestal iets goedkoper zijn en er nog meer ruïnes te zien zijn. Hoe dan ook, een hotel kost je niet zoveel als sommige andere opties. Op Booking.com vind je in beide plaatsen genoeg hotels voor $40 dubbel of minder en er zijn ook een paar hostels, waarvan de meeste $10 tot $16 voor een bed kosten.

Je kunt een fortuin uitgeven als je wilt – er zijn luxe hotels voor 500 dollar of meer per nacht, duizend plus als je in hetzelfde bed wilt slapen dat Bono en Mick Jagger in het verleden hebben gebruikt. Maar houd in gedachten dat deze regio veel reizigers uit de hele wereld krijgt en dat de overgrote meerderheid daarvan geen rijke celebs zijn. Je zult tijdens je wandeling waarschijnlijk evenveel Spaans, Portugees, Koreaans en Japans horen als Engels.
Een volledig Machu Picchu budget

Hoeveel kost een reis naar Machu Picchu in totaal? Als je een backpacker bent, zal dit je “$50 per dag rond de wereld”-budget behoorlijk opblazen, wat je ook doet. Reken er maar op dat je voor deze ervaring $200 of meer per persoon gaat uitgeven, of bijna $1000 als je de Inca Trail meerekent. Dit zullen echter geen gewone dagen zijn en het is niet waarschijnlijk dat je over 20 jaar terugkijkt en zegt: “Hadden we Machu Picchu maar overgeslagen, dan hadden we nog een week langer kunnen reizen”.

Als je op een Machu Picchu reis gaat met geld dat je verdient met werken, ontspan dan gewoon en ga met de stroom mee. Dit is een van die reizen waarbij het geen slecht idee is om een pakketreis te kopen, vooral als je die ter plaatse in Cusco krijgt. Dat komt omdat er veel bewegende delen bij komen kijken en sommige zaken een schaarsheidsfactor hebben. Als een reisbureau alles regelt, zijn je tickets verzekerd, krijgen ze een goede deal voor accommodatie en heb je één vast bedrag dat je op je creditcard kunt zetten. Geen verrassingen.

Hoeveel kost een reis naar Machu Picchu als iemand anders alles regelt? Om je een idee te geven: internationale bedrijven noemen dagtochten tussen $300 en $400 vanuit Cusco en tweedaagse voor $50 tot $100 meer. Denk dat je het ter plaatse waarschijnlijk beter kunt doen, maar er zijn enkele hoge vaste kosten, zoals de toegang tot Machu Picchu zelf, de bus erheen en de trein of bus/treincombinatie vanuit Cusco.

Als je meer geld hebt dan tijd, zijn de prijzen via G Adventures heel redelijk en kun je andere ervaringen toevoegen die de prijs per dag gelijk trekken. Toen ik met rival Intrepid in Zuid-Amerika reisde, waren de meeste andere mensen op mijn reis ex-backpackers die nu wat meer geld op hun bankrekening hadden en blij waren dat iemand anders voor alle details van een ingewikkelde route zorgde.

Peru is vrij goedkoop als je eenmaal uit de belangrijkste toeristische corridor bent, waar iedereen vanuit Cusco letterlijk de Heilige Vallei in wordt gesluisd. Je moet begrijpen dat er veel werkende vakantiegangers en gepensioneerden zijn die reizen boeken naar deze beroemde plek en die staan niet te springen om prijzen van honderden dollars per dag. De meeste dagen overtreffen zij de backpackers en andere onafhankelijke reizigers die op eigen houtje een reis naar Machu Picchu maken.
Een korte opmerking over de timing van de Heilige Vallei

Terwijl ik dit schrijf, begin 2023, is de site eigenlijk gesloten omdat na de afzetting en verwijdering van de president protesten en blokkades uitbraken, en nou ja, het is vrij gemakkelijk om de treinsporen die naar de beroemdste Inca-ruïne leiden te blokkeren. Sommige bezoekers die er waren moesten per helikopter naar buiten worden gebracht. Momenteel neemt het online ticketsysteem geen reserveringen aan.

We nemen aan dat dit tijdelijk is en dat het openbaar vervoer snel hersteld zal worden, omdat dit zo’n grote melkkoe is voor de Peruaanse regering en er duizenden banen aan verbonden zijn, maar begrijp dat januari en februari sowieso vreselijke tijden zijn om te bezoeken. Het is dan zo regenachtig dat de Inca Trail gesloten is en meer dan eens is de trein stilgevallen vanwege modderstromen of overstromingen. Zeker, de drukte is kleiner dan in het hoogseizoen (mei t/m september), maar daar is een goede reden voor. Als je een bezoek aan het schouderseizoen wilt plannen, probeer dan april of oktober/november en voeg daar misschien een Inca Trail tocht, een Lares Route tocht of de Salkantay tocht aan toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven